Yerba Mate – Mate Green

Yerba Mate hälsodryck 

Yerba Mate är en dryck som ökar i popularitet. Den har marknadsförts som en hälsodryck, och näringsinnehållet i Yerba är stort. Många upptäcker även dess stimulerande effekter.

Yerba Mate
Foto: Yerba Mate – House of Tea

Näringsinnehåll

Yerba Mate innehåller en hög halt av antioxidanter, järn, magnesium, zink, B2, B6. Den innhåller även xantin derivat som står för dess centralstimulerande effekter. Du får en tydlig uppiggande effekt av Yerba, som skiljer sig ifrån den kaffe ger, och Yerba är känt för att i många fall kunna drickas av de som har svårt för kaffe.

Bantning med Mate 

Mate passar sig väl för bantning. Dess stimulerande effekt förhöjer förbränningen i kroppen och kan minska aptiten.

Indianernas dryck 

Yerba har sitt ursprung hos Indianerna i Sydamerika, men är idag en mycket populär dryck som brukas av de flesta sydamerikaner. Drycken kallas för sydamerikas nationaldryck.

Kalebass och bombilla

Yerba Mate dricks ursprungligen ur en kalebass, eller gourd som benämningen är på engelska, och en bombilla som är en form av metallsugrör som används för att filtrera drycken ur bladen. Mate ska inte drickas för varmt, och använder du för varmt vatten så bränner du dig på metallsugröret.

kalebass bombilla
Foto: Kalebass – House of Tea

Levebröd för indianer

Fortfarande livnär sig många ur ursprungsbefolkningen på att skapa dryckeskärl av kalebasser som är en slags frukt. Man gröper ur kalebassen och i många fall utför man vackra traditionella utsmyckningar runt om. Kallebassen lämpar sig väl för tillverkning av kärl, och även musikinstrument för dess hårda skal.

Örten Mate 

Yerba Mate går under även under benämningen Mate, Mate Green, Hierba Mate eller Yerba Maté. Yerba kommer ifrån Hierba som betyder ört. Ett antal olika varianter av Yerba Mate finns, där vissa former är endast blad, andra är även stjälkar och andra är rostade.

Kalebass – Wikipedia

Andra bloggar om: drycker, varma drycker, bantning, te, koffein, hälsa

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: