Mynta, örten med kultur

Mynta

Mynta, en krydda som använts i årtusenden och uppskattats både för dess verkan och för dess unika smak. I Sverige är vi mest bekanta med myntan som ett örtte snarare än en krydda, och det är då pepparmynta (Mentha piperita) som vi förknippar med den typiska myntasmaken, pepparmintsmaken.

Redan grekerna..

I den grekiska mytologin är det jungfrun Mentha som älskades av Pluto, men hans existerande hustru förvanlade jungfrun i svartsjuka till örten Mentha.

Pepparmynta

Pepparmynta är endast en av hundratals sorters myntor, och är en av de populära i västeuropa.

Mynta Nana, Gråmynta

I Marocko och runtom hela Afrika är det istället Mynta Nana som är den populära myntan att göra te av. Marocko har en enorm kultur baserad på mynta, och är vida känt för sitt myntate med den goda och fräscha smaken. Teet smakar ingalunda tandkräm, eftersom denna myntasort är mild i smak, men ger tillsammans med socker och grönt te en underbar smak. Drycken kallas för Touareg här i väst.Mynta nana

Över hela västafrika dricker man en tedryck, Atae, som afrikanerna gärna ofta blandar med just denna mynta. Förutom starkt grönt te så använder man en stor del socker.

Mynta i mat

Mynta används som krydda i många kulturer. Marocko och en stor del av mellanöstern. Mynta går väl med lamm som är en av de populära maträtter i dessa regioner.

Odla mynta

Det är inte svårt att odla Mynta, men myntan blir lätt anfallen av småkryp som även dessa uppskattar dess smak. Dessutom, väljer man inte rätt sort, så får man inte den smak man önskat. Tyvärr är det inte som i Marocko där färsk mynta av bästa kvalité säljs i varje grönsaksstånd.

Det går däremot att handla torkad Mynta Nana på House of Tea, den marockanska varianten.

Mynta – House of Tea

Andra bloggar om: webbutik, tips, vår, odla, mynta

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: